Μυρμηγκιές

Με τον όρο μυρμηγκιές ή αλλιώς μυρμηκίες, αναφερόμαστε σε μια δερματολογική πάθηση που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αν και οι μυρμηγκιές προέρχονται από τον ιό HPV, ουσιαστικά αποτελούν μία από τις πιο ακίνδυνες μορφές του, αφού στελέχη του ιού HPV είναι επίσης υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, και για την εμφάνιση κονδυλωμάτων και την πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι μυρμηγκιές χαρακτηρίζονται ως καλοήθη εξογκώματα ή επίπεδα ερυθρά εξανθήματα του δέρματος και παρά το γεγονός ότι δε θεωρούνται επικίνδυνα, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη δυσφορία στον ασθενή, εξαιτίας τις αντιαισθητικής μορφής τους. Επομένως, η αναζήτηση θεραπείας από έναν εξειδικευμένο δερματολόγο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

 

Τι είναι οι μυρμηγκιές;

Οι μυρμηγκιές είναι εξογκώματα, τα οποία εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του δέρματος και προκαλούνται από τον ιό HPV. Βέβαια, σε αντίθεση με τα στελέχη του ιού HPV που προκαλούν τα κονδυλώματα που αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα στελέχη που προκαλούν τις μυρμηγκιές είναι ακίνδυνα και δε δημιουργούν κυτταρικές δυσπλασίες και κακοήθειες.

Τα στελέχη του ιού HPV που είναι υπεύθυνα για τις μυρμηγκιές είναι τα: HPV-1, HPV-2, HPV-3, HPV-4, HPV-7 και HPV-10. Οι μυρμηγκιές μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών, των ποδιών και του προσώπου. Οι μυρμηγκιές είναι συνήθως ανώδυνες, αλλά η εμφάνισή τους είναι δυσάρεστη.

Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι επιτακτική, καθώς εκτός από τα αισθητικά προβλήματα που δημιουργούν, οι μυρμηγκιές είναι άκρως μεταδοτικές και μπορούν γρήγορα να εξαπλωθούν από τη μία περιοχή του σώματος στην άλλη, όπως και να μεταδοθούν μέσω της επαφής από έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλο.

 

Γιατί είναι σημαντικό ο ασθενής να απευθυνθεί άμεσα σε δερματολόγο;

Αν και οι μυρμηγκιές δε θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία του ασθενούς, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους:

Ακριβής διάγνωση: Οι δερματολόγοι είναι ειδικοί στη διάγνωση δερματικών παθήσεων. Ένας δερματολόγος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα εξογκώματα είναι πράγματι μυρμηγκιές και όχι κάποια άλλη πιο επικίνδυνη πάθηση.

Εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας: Ένας δερματολόγος μπορεί να αξιολογήσει τον τύπο, το μέγεθος και τη θέση των μυρμηγκιών για να συστήσει την καταλληλότερη θεραπεία.

Περιορισμός εξάπλωσης: Οι μυρμηγκιές είναι άκρως μεταδοτικές και μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος ή και σε άλλους ανθρώπους. Οι δερματολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτής της εξάπλωσης.

Πρόληψη επιπλοκών: Επιπλοκές, όπως για παράδειγμα λοιμώξεις ή ουλές, αν και σπάνιες, μπορεί να προκύψουν στην περίπτωση που οι μυρμηγκιές δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης των μυρμηγκιών;

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος υπάρχει σε διάφορες μορφές. Τα στελέχη του HPV που ευθύνονται για τις μυρμηγκιές είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις αναπτύξεις όταν μολύνουν το δέρμα.

 

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυρμηγκιών:

 • Άμεση επαφή: Η άμεση επαφή δέρματος με ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό.
 • Βλάβες στο δέρμα: Οι μυρμηγκιές είναι πιθανότερο να αναπτυχθούν σε τραυματισμένο δέρμα.
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητα στον HPV και μπορεί να εμφανίσουν πιο επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα.
 • Δημόσιοι χώροι: Εάν κάποιος περπατάει ξυπόλητος σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα σε αποδυτήρια ή πισίνες, μπορεί να κολλήσει τον ιό.

 

Πώς μεταδίδονται οι μυρμηγκιές;

Ο HPV είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί με διάφορους τρόπους:

Άμεση επαφή: Εάν κάποιος έρθει σε άμεση επαφή με μολυσμένο δέρμα, μπορεί να κολλήσει τον ιό ή να προκαλέσει την εξάπλωση του ιού σε άλλες περιοχές του σώματος.

Έμμεση επαφή: Η κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως πετσέτες ή ξυράφια με ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον HPV. Επίσης, η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες σε γυμναστήρια και πισίνες αποτελούν εξίσου πιθανές αιτίες εξάπλωσης.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα των μυρμηγκιών;

Οι μυρμηγκιές μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη θέση και τον τύπο τους.

 

Μορφολογικά συμπτώματα:

Οι μυρμηγκιές διακρίνονται μορφολογικά σε τρείς τύπους: τις κοινές μυρμηγκιές, τις πελματιαίες μυρμηγκιές και τις ομαλές μυρμηγκιές.

Οι κοινές μυρμηγκιές εμφανίζονται συχνότερα στα δάχτυλα, τα χέρια και τα γόνατα. Βέβαια, υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν και στους αγκώνες ή το πρόσωπο. Πρόκειται κυρίως για μικρά στρογγυλεμένα εξογκώματα (βλατίδες) και έχουν το χρώμα του δέρματος.

Οι πελματιαίες μυρμηγκιές εμφανίζονται στα πέλματα των ποδιών. Έχουν την τάση να αναπτύσσονται προς τα μέσα και είναι αρκετά επώδυνες όταν ασκείται πίεση κατά τη βάδιση. Η εμφάνισή τους μπορεί να μοιάζει με κεράτινο πώμα και παρατηρούνται επίσης μαύρα στίγματα, τα οποία οφείλονται σε αγγεία που έχουν υποστεί θρόμβωση.

Οι ομαλές μυρμηγκιές έχουν μικρό μέγεθος και επίπεδο και λείο σχήμα. Εμφανίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, το λαιμό ή τα χέρια και έχουν το χρώμα του δέρματος.

 

Υπόλοιπα συμπτώματα:

Οι μυρμηγκιές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές, καθώς μπορεί να προκαλέσουν:

Πόνο ή ευαισθησία, ειδικά όταν ασκείται πίεση.

Δυσφορία κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν πιάσιμο ή άγγιγμα αντικειμένων.

Ενόχληση λόγω της εμφάνισής τους

Ενώ οι μυρμηγκιές είναι γενικά ακίνδυνες, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία:

 • Εξάπλωση: Οι μυρμηγκιές μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν σε γειτονικές περιοχές του δέρματος ή σε άλλα άτομα μέσω άμεσης επαφής.
 • Λοίμωξη: Μπορεί να εμφανιστούν βακτηριακές λοιμώξεις, οδηγώντας σε ερυθρότητα, πόνο και πρήξιμο.
 • Ουλές: Οι επιθετικές μέθοδοι αφαίρεσης ή το υπερβολικό ξύσιμο μπορεί να οδηγήσουν σε ουλές, οι οποίες μπορεί να γίνουν μόνιμες.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία των μυρμηγκιών;

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τις μυρμηγκιές, από συντηρητικές, μη επεμβατικές θεραπείες, μέχρι την χειρουργική προσέγγιση. Η επιλογή της ιδανικής θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο, τη θέση και το μέγεθος των δερματικών βλαβών, καθώς και από τις προτιμήσεις του ασθενούς.

 

Σαλικυλικό οξύ: Αυτή η θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως τζελ, επιθέματα και διαλύματα. Το σαλικυλικό οξύ μαλακώνει τις μυρμηγκιές και βοηθά στην αφαίρεσή τους με την πάροδο του χρόνου. Είναι μια αποτελεσματική επιλογή για τις κοινές μυρμηγκιές.

 

Θεραπεία με Laser: Η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών με Laser αποτελεί μία αποτελεσματική και απολύτως ασφαλή μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας πραγματοποιείται είτε εξάχνωση των βλαβών, είτε νέκρωση των αγγείων που ενισχύουν την μυρμηγκιά, αναλόγως από τον τύπο της μυρμηγκιάς, εάν δηλαδή πρόκειται για υπερκερατωσικές μυρμηγκιές ή για επίπεδες μυρμηγκιές αντίστοιχα. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, απλή και σύντομη, δεν αφήνει σημάδια και δεν απαιτεί κάποιου είδους αποθεραπεία. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση.

 

Κρυοθεραπεία: Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης θεραπείας χρησιμοποιείται υπερβολικό ψύχος για την καταστροφή των μυρμηγκιών.

Χειρουργική αφαίρεση μυρμηγκιών: Για τις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία ή η θεραπεία με Laser δεν είναι κατάλληλη, μπορεί να προταθεί από τον δερματολόγο η χειρουργική αφαίρεση. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε μεγάλες βλάβες. Εάν ακολουθηθεί το πλάνο της χειρουργικής αφαίρεσης, απαιτείται:

 • Τοπική αναισθησία: Η περιοχή γύρω από τη μυρμηγκιά είναι μουδιασμένη για να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
 • Αφαίρεση: Ο δερματολόγος αφαιρεί προσεκτικά τις μυρμηγκιές.
 • Ράμματα: Ανάλογα με το μέγεθος και το βάθος της δερματικής βλάβης, μπορεί να χρειαστούν ράμματα για να κλείσει το τραύμα.
 • Φροντίδα παρακολούθησης: Η σωστή φροντίδα του τραύματος και τα ραντεβού παρακολούθησης είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της επούλωσης και την πρόληψη της μόλυνσης.

Συμπεράσματα

Οι μυρμηγκιές προκαλούνται από τον ιό HPV. Αν και αποτελούν πηγή μεγάλης δυσφορίας  για τον ασθενή, είναι κατά κύριο λόγο αβλαβείς. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούνται, καθώς είναι άκρως μεταδοτικές και μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Η αναζήτηση της εξειδικευμένης βοήθειας ενός δερματολόγου είναι απαραίτητη για την ακριβή διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία.

Είτε μέσω τοπικών θεραπειών όπως το σαλικυλικό οξύ ή με θεραπεία Laser, κρυοθεραπεία ή χειρουργική αφαίρεση, οι δερματολόγοι έχουν μια σειρά επιλογών για να βοηθήσουν τους ασθενείς να απαλλαγούν από τις μυρμηγκιές και να αποκαταστήσουν και πάλι ένα υγιές δέρμα. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μυρμηγκιές, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για καθοδήγηση και εξατομικευμένη φροντίδα.