Μολυσματικό Κήριο

Το μολυσματικό κηρίο αν και αποτελεί μια δερματική πάθηση που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και παιδιά. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος.

Εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο ως κοκκινωπές πληγές στο πρόσωπο (ιδιαίτερα γύρω από τη μύτη και το στόμα), στα χέρια και στα πόδια. Σε περίπου μία εβδομάδα, οι πληγές σκάνε και αναπτύσσουν κρούστες σε μελί χρώμα. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε τα εν λόγω συμπτώματα είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου δερματολόγου.

 

Τι είναι το μολυσματικό κηρίο;

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται κυρίως από τα βακτήρια: χρυσίζων σταφυλόκοκκος (s. aureus) και στρεπτόκοκκος ομάδας Α. Εκδηλώνεται ως εξάνθημα που χαρακτηρίζεται από φουσκάλες ή πληγές στο δέρμα. Ενώ το μολυσματικό κηρίο δεν είναι συνήθως επικίνδυνο για την υγεία, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε τις επιπλοκές και να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσης της λοίμωξης.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας;

Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας όταν κάποιος έχει υποψίες ότι μπορεί να πάσχει από μολυσματικό κηρίο. Οι βασικοί λόγοι για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια είναι οι εξής:

 

 • Έγκαιρη διάγνωση: Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια το μολυσματικό κηρίο μέσω κλινικής εξέτασης και, εάν είναι απαραίτητο, εργαστηριακών εξετάσεων. Η έγκαιρη διάγνωση διασφαλίζει την έγκαιρη θεραπεία και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.
 • Πρόληψη της εξάπλωσης: Το μολυσματικό κηρίο είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και φροντίδα, μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματός σας ή σε άλλους ανθρώπους. Ένας δερματολόγος μπορεί να παρέχει καθοδήγηση για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης σε άλλους.
 • Αποτελεσματική θεραπεία: Οι δερματολόγοι μπορούν να συστήσουν τις καταλληλότερες θεραπευτικές επιλογές με βάση τη σοβαρότητα και τον τύπο του μολυσματικού κηρίου. Έτσι, θα υπάρξει ταχύτερη ανάρρωση και θα ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση.

 

Ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα του μολυσματικού κηρίου;

Το μολυσματικό κηρίο προκαλείται από βακτήρια που εισέρχονται στο σώμα μέσω πληγών του δέρματος ή μπορεί ακόμα να μεταδοθεί και από το τσίμπημα εντόμων. Η λοίμωξη ξεκινά τυπικά ως μια μικρή πληγή που προκαλεί φαγούρα ή τη δημιουργία φουσκαλών, οι οποίες μπορεί να σπάσουν και να εξελιχθούν πληγές.

 

Τα κοινά συμπτώματα του μολυσματικού κηρίου περιλαμβάνουν:

 • Φουσκάλες: Διαφανείς, γεμάτες με υγρό φουσκάλες που μπορεί να σκάσουν.
 • Πληγές: Κίτρινες ή μελί που σχηματίζονται μετά το σκάσιμο των φυσαλίδων.
 • Κνησμός: Έντονος κνησμός και ενόχληση στις πληγείσες περιοχές.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του μολυσματικού κηρίου;

Η διάγνωση του μολυσματικού κηρίου περιλαμβάνει έναν συνδυασμό κλινικής εξέτασης και, εάν χρειάζεται, εργαστηριακών εξετάσεων. Ένας δερματολόγος θα εξετάσει το προσβεβλημένο δέρμα για χαρακτηριστικά συμπτώματα και μπορεί να λάβει δείγματα από τις πληγές για να επιβεβαιώσει την παρουσία βακτηρίων. Αυτές οι εξετάσεις βοηθούν στον προσδιορισμό της καταλληλότερης πορείας θεραπείας.

 

Ποια είναι η θεραπεία του μολυσματικού κηρίου;

Η θεραπεία είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του μολυσματικού κηρίου και την πρόληψη της εξάπλωσής του. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

 • Αντιβιοτικά τοπικής εφαρμογής: Ήπιες περιπτώσεις μολυσματικού κηρίου μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με τοπικά αντιβιοτικά με τη μορφή κρεμών ή αλοιφών.
 • Από του στόματος αντιβιοτικά: Πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν από του στόματος αντιβιοτικά. Ο δερματολόγος θα συνταγογραφήσει τα κατάλληλα αντιβιοτικά με βάση τον τύπο του βακτηρίου που προκαλεί τη μόλυνση.
 • Σωστή Υγιεινή και Φροντίδα Πληγών: Εκτός από τα αντιβιοτικά, η άσκηση καλής υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας. Διατηρήστε τις πληγείσες περιοχές καθαρές και στεγνές και αποφύγετε το ξύσιμο ή το τρίψιμο των πληγών για να αποτρέψετε περαιτέρω μόλυνση.

 

Τι περιλαμβάνει η πρόληψη;

Η πρόληψη του μολυσματικού κηρίου είναι απαραίτητη, ειδικά σε περιβάλλοντα όπου η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα. Ακολουθούν ορισμένα βασικά προληπτικά μέτρα:

 • Καλές πρακτικές υγιεινής: Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό αποτελεί ένα βασικό προληπτικό μέτρο. Διδάξτε στα παιδιά τη σημασία της υγιεινής των χεριών για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Αποφυγή στενής επαφής: Εάν εσείς ή κάποιος κοντινός σας έχει μολυσματικό κηρίο, αποφύγετε τη στενή επαφή μέχρι να υποχωρήσει η μόλυνση, όπως για παράδειγμα το άγγιγμα,  την κοινή χρήση πετσετών ή κλινοσκεπασμάτων κλπ.
 • Άμεση αντιμετώπιση δερματικών βλαβών: Καθαρίστε και περιποιηθείτε αμέσως τυχόν κοψίματα, γρατζουνιές ή τσιμπήματα εντόμων για να μειώσετε τον κίνδυνο εισόδου βακτηρίων στο δέρμα.

 

Συμπεράσματα

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια κοινή, αλλά διαχειρίσιμη, δερματική πάθηση που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από έναν δερματολόγο. Η αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής φροντίδας, η άσκηση καλής υγιεινής και η λήψη προληπτικών μέτρων μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τους αγαπημένους σας να παραμείνετε υγιείς. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυσματικό κηρίο, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο.