Μολυσματική Τέρμινθος

Η μολυσματική τέρμινθος αποτελεί μια πάθηση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται πολύ πιο συχνά απ’ ότι μπορεί κάποιος να πιστεύει. Πρόκειται για μία ιογενή λοίμωξη και η έγκαιρη αντιμετώπισή της θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Η νόσος εκδηλώνεται μέσω της ανάπτυξης στρογγυλών, σκληρών εξογκωμάτων, τα οποία βέβαια δεν προκαλούν πόνο. Το μέγεθος των εξογκωμάτων ποικίλλει, από το μέγεθος καρφίτσας, έως το μέγεθος γόμας ενός μολυβιού. Στην περίπτωση που πιστεύει κάποιος ότι έχει μολυσματική τέρμινθο, είναι σημαντικό να επισκεφτεί άμεσα έναν δερματολόγο για μια ακριβή διάγνωση, καθώς η πάθηση είναι μεταδοτική.

 

Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος;

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το δέρμα. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από τον ιό Molluscum contagiosum (MCV), ο οποίος αποτελεί μέλος της οικογένειας των ιών ευλογιάς. Αν και συχνότερα εντοπίζεται σε παιδιά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκδηλωθεί και σε ενήλικες, ιδιαίτερα σε εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Πώς μεταδίδεται η μολυσματική τέρμινθος;

Η μολυσματική τέρμινθος είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα. Ο ιός επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες, όπως πετσέτες, ρούχα, ακόμη και μέσω του νερού της πισίνας.

Το ξύσιμο και οι εκδορές στις δερματικές βλάβες που προκαλεί η μολυσματική τέρμινθος μπορεί επίσης να διευκολύνουν την εξάπλωση του ιού σε άλλες περιοχές του σώματος. Οι ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να κολλήσουν τον ιό μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας με σύντροφο που έχει μολυνθεί από τον ιό.

 

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της νόσου;

Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της πάθησης είναι ζωτικής σημασίας για διάφορους λόγους. Πρώτον, αν και η πάθηση δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, πόνο και κνησμό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Δεύτερον, οι βλάβες μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, αυξάνοντας την περιοχή μόλυνσης. Τέλος, η πρόληψη της μετάδοσης της νόσου σε άλλους ανθρώπους είναι απαραίτητη, ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους, όπως σχολεία, αλλά και χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η μολυσματική τέρμινθος έχει διάφορα συμπτώματα. Από τα χαρακτηριστικότερα είναι η εμφάνιση μικρών, θολωτών εξογκωμάτων στο δέρμα. Αυτές οι βλάβες έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος ή λευκό.  Είναι συνήθως ανώδυνες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, όπως και δυσφορία στον ασθενή, κυρίως για το αποτέλεσμα που φέρουν στην εξωτερική του εμφάνιση.

 

Στα συμπτώματα της μολυσματικής τερμίνθου περιλαμβάνονται επίσης:

 • Κνησμός ή Πόνος

Ενώ πολλοί ασθενείς δεν αισθάνονται καμία ενόχληση, άλλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν έντονο κνησμό στα εξογκώματα, αλλά και πόνο.  Το ξύσιμο αυτών των βλαβών μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις, καθιστώντας την έγκαιρη παρέμβαση ζωτικής σημασίας.

 

 • Εξάπλωση σε άλλες περιοχές του σώματος

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι βλάβες μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν σε γύρω περιοχές του δέρματος, δημιουργώντας συστάδες εξογκωμάτων. Το ξύσιμο ή η τριβή από τα ρούχα μπορεί να συμβάλει σε αυτή την εξάπλωση.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση σε ασθενή με μολυσματική τέρμινθο;

Η διάγνωση της μολυσματικής τερμίνθου συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό κλινικής εξέτασης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εργαστηριακών εξετάσεων.

Οι βασικές διαγνωστικές μέθοδοι της νόσου είναι:


 • Κλινική Εξέταση

Κατά τη διάρκεια μιας κλινικής εξέτασης, ο δερματολόγος θα ελέγξει το δέρμα με σκοπό να εντοπίσει τις χαρακτηριστικές βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου. Ο εντοπισμός των εν λόγω εξογκωμάτων είναι συνήθως αρκετός για να γίνει μια προκαταρκτική διάγνωση.

 


 • Βιοψία ή απόξεση βλαβών για εργαστηριακές εξετάσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας δερματολόγος μπορεί να επιλέξει να πραγματοποιήσει βιοψία ή να κάνει απόξεση μιας βλάβης για εργαστηριακό έλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος της βλάβης και την αποστολή της στο εργαστήριο για περεταίρω ανάλυση. Αυτό μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία του ιού και να αποκλείσει άλλες δερματικές παθήσεις.

 

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η μολυσματική τέρμινθος μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω διαφόρων θεραπευτικών επιλογών, ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Οι κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:


 • Φαρμακευτική αγωγή τοπικής χρήσης

Φάρμακα που εφαρμόζονται τοπικά, πάνω στις βλάβες, όπως διάφορες κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης.


 • Κρυοθεραπεία

Η κρυοθεραπεία περιλαμβάνει την κατάψυξη των βλαβών. Αυτό κάνει τις βλάβες να σχηματίσουν φουσκάλες και τελικά να εξαλείφονται. Αποτελεί μια γρήγορη και αποτελεσματική επιλογή θεραπείας.


 • Απόξεση

Οι δερματολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα εξειδικευμένο εργαλείο για να «ξύσουν» τις βλάβες. Στη συνέχεια, εφαρμόζεται αντισηπτικό στην περιοχή για την αποφυγή μόλυνσης.


 • Θεραπεία με Laser

Η θεραπεία με λέιζερ είναι μια άλλη επιλογή για την αντιμετώπιση των βλαβών. Ένα λέιζερ χρησιμοποιείται για να στοχεύσει και να καταστρέψει τον προσβεβλημένο ιστό. Αυτή η θεραπεία συχνά προορίζεται για περιπτώσεις, όπου οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει ή όταν οι βλάβες είναι ιδιαίτερα επίμονες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η απόφαση για το ποια μέθοδος θεραπείας είναι η καταλληλότερη εξαρτάται από τον εξειδικευμένο δερματολόγο, καθώς αυτός είναι που θα λάβει υπόψη όλους τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως η ηλικία του ασθενούς, η συνολική του υγεία και ο αριθμός και η θέση των βλαβών.

 

Πώς μπορεί να γίνει πρόληψη της νόσου;

Η πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία τόσο του ίδιου του ασθενούς, όσο και των ανθρώπων που έρχεται σε επαφή.

 


 • Αποφυγή άμεσης επαφής με άτομα που έχουν μολυσματική τέρμινθο

Ελαχιστοποιήστε την άμεση επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά σε κοινόχρηστους χώρους, όπως παιδικούς σταθμούς και σχολεία.


 • Σωστές Πρακτικές Υγιεινής

Ενθαρρύνετε το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα αφού αγγίξετε βλάβες ή αντικείμενα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό. Η καλή υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.


 • Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων

Μη μοιράζεστε προσωπικά αντικείμενα όπως πετσέτες, ρούχα, ξυράφια ή προϊόντα προσωπικής φροντίδας, καθώς αυτά τα αντικείμενα μπορεί να φιλοξενούν τον ιό και να διευκολύνουν τη μετάδοσή του.

 

Συμπεράσματα

Η μολυσματική  τέρμινθος είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη του δέρματος που μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητες για τη διαχείριση της πάθησης, την πρόληψη της εξάπλωσής της και την ελαχιστοποίηση της ενόχλησης.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε μολυσματική τέρμινθο, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα σας παρέχει μια έγκυρη διάγνωση και ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Ακολουθώντας τα μέτρα πρόληψης κατά της μετάδοσης της νόσου, μπορείτε επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης ή μετάδοσης του ιού σε άλλους.