Σύφιλη

Η σύφιλη είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη μικροβιακής αιτιολογίας που προκαλείται από το την ωχρά σπειροχαίτη «Treponema Pallidum».Η μετάδοση γίνεται μέσω της επαφής από μολυσμένο άτομο (οριζόντια μετάδοση) αλλά μπορεί να μεταδοθεί ακόμα από μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο (κάθετη μετάδοση).

Η χαρακτηριστική κλινική εικόνα της σύφιλης στο πρωτογενή στάδιο είναι το έλκος που εμφανίζεται στην περιοχή μόλυνσης ,η οποία μπορεί να είναι η γεννητική περιοχή, περιπρωκτικά αλλά και στο στοματικό βλεννογόνο. Το έλκος είναι ανώδυνο και εμφανίζεται 14-21 μέρες από την ύποπτη επαφή όπου συνοδεύεται με διόγκωση των γειτονικών λεμφαδένων. Πολύ συχνά λόγω του ότι το συφιλιδικό έλκος είναι ανώδυνο, περνάει απαρατήρητο καθώς έχει την ιδιότητα να επουλώνεται μετά από 6-8 βδομάδες από την εμφανισή του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θεραπεύτηκε η σύφιλη, αντιθέτως συνεχίζει με το δευτερογόνο σύφιλη λίγες βδομάδες αφού επουλωθεί το συφιλιδικό έλκος. Σε αυτό το στάδιο εμφανίζεται εξάνθημα το οποίο αρχικά αναπτύσεται στον κορμό αλλά σταδιακά καταλαμβάνει όλο το σώμα ,ακόμα και παλάμες ,πέλματα. Το εξάνθημα δεν προκαλεί κνησμό ή κάποιο άλλο τοπικό σύμπτωμα. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν μικρή πυρετική κίνηση. Αν ακόμα και σε αυτό το στάδιο η σύφιλη παραμείνει αθεράπευτη τότε η λοίμωξη περνάει σε λανθάνουσα φάση όπου παύουν να υπάρχουν συμπτώματα, παρόλα αυτά όμως η νόσος μπορεί να περάσει στο τριτογόνο σύφιλη.

Στη τριτογόνο σύφιλη, η οποία συμβαίνει 3-5 χρόνια από τη μόλυνση ,αναπτύσουν συμπτώματα το 16% περίπου των ασθενών που έχουν μείνει χωρίς θεραπεία. Αυτά έχουν να κάνουν με εντοπίσεις στον εγκέφαλο, στα νεύρα, την καρδιά, το συκώτι, τα οστά

Η διάγνωση της σύφιλης εργαστηριακά γίνεται, είτε με εξέταση αίματος για την ανεύρεση ειδικών αντισωμάτων κατά της ωχράς σπειροχαίτης κυρίως στα πρώτα στάδια της λοίμωξης. Με επίχρισμα από το έλκος του πρώτου σταδίου και άμεση μικροσκόπηση. Τέλος με εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού σε υποψία τριτογόνου σύφιλης.

Θεραπευτικά η πενικιλλίνη είναι το αντιβιοτικό εκλογής που παρέχει πλήρη ίαση της λοίμωξης .Η δόση του φαρμάκου διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της σύφιλης .

Τέλος θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι η θεραπεία της σύφιλης δεν μας παρέχει προστασία εφ’όρου ζωής καθώς μελλοντική επαφή με το υπεύθυνο βακτήριο θα προκαλέσει επανεμφάνιση της νόσου με τα ίδια ακριβώς συμπτώματα.