Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Μυκητίαση του δέρματος που προκαλείται από το είδος malassezia furfur ,το οποίο αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος και συγκεκριμένα των θυλάκων. Η ποικιλόχρους πιτυρίαση εκδηλώνεται συνήθως με λεπιδώδεις πλάκες πορτοκαλόχροης χροιάς αλλά μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σαν υπομελαγχρωματικές πλάκες μπερδεύοντας την πολλές φορές με την λεύκη.

Το εξάνθημα παρατηρείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σημεία εντόπισης είναι συνήθως το στέρνο, οι βραχίονες ,η πλαγία επιφάνεια του θώρακα, η ράχη και πολλές φορές το τριχωτό της κεφαλής. Η διάγνωση είναι πολλές εύκολη καθώς η κλινική εικόνα και τα σημεία εντόπισης είναι χαρακτηριστικά, σε περίπτωση αμφιβολίας ο μύκητας ανευρίσκεται εύκολα λαμβάνοντας ξέσμα από την επιφάνεια της βλάβης και παρατηρώντας το κάτω από το μικροσκόπιο.

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση θα πρέπει να διαφοροδιαγνωσθεί από την σμηγματοροική δερματίτιδα, την λεύκη, την λευκή πιτυρίαση και την σύφιλη.

Η θεραπεία ανάλογα με την έκταση του εξανθήματος μπορεί να είναι συστηματική με χορήγηση κετοκοναζόλης σε κάψουλες ή τοπική με κρέμες και σαμπουάν.