Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος. Πρόκειται δηλαδή για μια λοίμωξη, η οποία προκαλείται από μύκητα.  Είναι αρκετά κοινή και μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα όλων των ηλικιών.

Ο μύκητας παρεμβαίνει στη φυσιολογική μελάγχρωση του δέρματος, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών, αποχρωματισμένων κηλίδων. Οι κηλίδες αυτές μπορεί να έχουν πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο χρώμα και τις περισσότερες φορές εμφανίζονται στον κορμό και τους ώμους του ασθενούς. Η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του δέρματός σας.

Τι είναι η ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση αποτελεί μία μυκητίαση του δέρματος. Ο μύκητας που την προκαλεί ανήκει στο είδος Malassezia Furfur. Βέβαια, εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ο εν λόγω μύκητας θεωρείται μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος και συγκεκριμένα των θυλάκων. 

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση εκδηλώνεται συνήθως με λεπιδώδεις πλάκες πορτοκαλόχροης χροιάς, αλλά μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σαν υπομελαγχρωματικές πλάκες, μπερδεύοντας την πολλές φορές με τη λεύκη. Τα εξανθήματα παρατηρούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και τα σημεία εντόπισης είναι συνήθως το στέρνο, οι βραχίονες, η πλαγία επιφάνεια του θώρακα, η ράχη και πολλές φορές το τριχωτό της κεφαλής.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας;

Εάν ένας ασθενής έχει υποψία ότι μπορεί να πάσχει από ποικιλόχρους πιτυρίαση, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσει άμεσα τη γνώμη ενός εξειδικευμένου δερματολόγου. Ειδικά στην περίπτωση της συγκεκριμένης λοίμωξης, αυτό είναι απαραίτητο, γιατί η ποικιλόχρους πιτυρίαση θα πρέπει να διαφοροποιηθεί από την σμηγματοροϊκή δερματίτιδα, τη λεύκη, τη λευκή πιτυρίαση και τη σύφιλη.

Οι δερματικές παθήσεις μπορεί να ποικίλλουν σε σοβαρότητα και μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας. Ένας δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια και να παρέχει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι τύποι της ποικιλόχρους πιτυρίασης;

Τα εξανθήματα της ποικιλόχρους πιτυρίασης είναι αυτά που διαχωρίζουν τη λοίμωξη σε δύο βασικούς τύπους:

  • Υποχρωματισμένα Εξανθήματα: Σε αυτή την περίπτωση, οι κηλίδες είναι πιο ανοικτές σε σχέση με το χρώμα δέρματος του ασθενούς.
  • Υπερχρωματισμένα Εξανθήματα: Σε αυτή την περίπτωση, οι κηλίδες είναι πιο σκούρες από το γύρω δέρμα.

 

Ποια είναι τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ποικιλόχρους πιτυρίαση;

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση προκαλείται κυρίως από την υπερανάπτυξη του μύκητα Malassezia Furfur στο δέρμα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Ζεστός και υγρός καιρός: Τέτοιες συνθήκες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του μύκητα.
  • Λιπαρό δέρμα: Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του μύκητα.
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα: Καταστάσεις όπως το HIV/AIDS ή η χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία.
  • Ορμονικές αλλαγές: Οι έφηβοι και οι έγκυοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ποικιλόχρους πιτυρίαση λόγω ορμονικών αλλαγών.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ποικιλόχρους πιτυρίασης περιλαμβάνουν:

  • Μικρές, στρογγυλές ή ωοειδείς κηλίδες στο δέρμα
  • Λεπιδώδεις πλάκες που μπορεί να συνοδεύονται από κνησμό
  • Ανοιχτούς ή σκούρους αποχρωματισμούς του προσβεβλημένου δέρματος
  • Ήπια ενόχληση, ειδικά σε ζεστό καιρό

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση είναι τις περισσότερες φορές σχετικά εύκολη, καθώς η κλινική εικόνα και τα σημεία εντόπισης είναι της πάθησης είναι χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση αμφιβολίας, ο μύκητας ανευρίσκεται εύκολα, λαμβάνοντας ξέσμα από την επιφάνεια της βλάβης και παρατηρώντας το κάτω από το μικροσκόπιο, με σκοπό να εντοπιστεί και να επιβεβαιωθεί η παρουσία του μύκητα.

 

Ποιες επιλογές θεραπείας είναι διαθέσιμες;

Η θεραπεία ανάλογα με την έκταση του εξανθήματος μπορεί να είναι συστηματική με χορήγηση κετοκοναζόλης σε κάψουλες ή τοπική με κρέμες και σαμπουάν.

  • Αντιμυκητιακές κρέμες ή λοσιόν: Τα τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα, όπως η κετοκοναζόλη ή το θειούχο σελήνιο, είναι συχνά αποτελεσματικά.
  • Από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα: Σε σοβαρές ή υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιμυκητιακά από το στόμα, όπως η φλουκοναζόλη.

 

Τι περιλαμβάνει η πρόληψη;

Υπάρχουν διάφορες ενέργειες, οι οποίες μπορούν να ληφθούν έτσι ώστε να προληφθεί η πάθηση, ειδικά στην περίπτωση που ένα άτομο έχει προδιάθεση σε αυτή ή του είχε εκδηλωθεί στο παρελθόν. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Διατήρηση καλής υγιεινής του δέρματος, με χρήση αντιμυκητιασικού σαπουνιού εάν είναι απαραίτητο.
  • Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, καθώς οι ακτίνες UV μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
  • Χρήση φαρδιών ρούχων που «αναπνέουν», ειδικά κατά τη διάρκεια θερμών μηνών.
  • Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων όπως πετσέτες, ξυράφια ή ρούχα.
  • Διατήρηση στεγνού και καθαρού δέρματος, ειδικά εάν υποφέρετε από έντονη εφίδρωση.

 

Συμπεράσματα

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση αποτελεί μια κοινή πάθηση του δέρματος που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, θεραπεία, αλλά και με τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης. Η έγκαιρη ανίχνευση οποιασδήποτε υποτροπής ή επιπλοκών διασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση της πάθησης.

Εάν υποψιάζεστε ότι υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλώνετε ποικιλόχρους πιτυρίαση ή ακόμη και εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του δέρματός σας, μη διστάσετε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν εξειδικευμένο δερματολόγο, ο οποίος θα προβεί σε μια ενδελεχή αξιολόγηση και, στην περίπτωση που χρειαστεί, σε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, ιδανικό για εσάς. Το δέρμα σας αξίζει την καλύτερη φροντίδα και ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί να σας την προσφέρει.