Ομαλος Λειχηνας

Φλεγμονώδης δερματοπάθεια του δέρματος ,των βλεννογόνων και των τριχικών θυλάκων. Οι ηλικίες που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο είναι μεταξύ 30-60 ετών και αφορά κυρίως τις γυναίκες. Η τυπική εικόνα χαρακτηρίζεται από ερυθρο-ιώδεις βλατίδες ,πολυγωνικές με έντονο κνησμό .H επιφάνεια των βλαβών είναι ξηρή, καλύπτεται από λιγοστά λέπια και φέρει λεπτές λευκές γραμμές το λεγόμενο δίκτυο “wickham”. Τα πιο συχνά σημεία εντόπισης στο δέρμα είναι η καμπτική επιφάνεια των καρπών, το έσω τμήμα των μηρών, οι κνήμες, ο κορμός και η βάλανος.

Η δερματοπάθεια αυτή όπως αναφέραμε μπορεί να εντοπιστεί επίσης στο τριχωτό της κεφαλής και να προκαλέσει απώλεια, των τριχικών θυλάκων στη περιοχή προσβολής ,η οποία δυστυχώς είναι μη αναστρέψιμη .Επίσης ένα ποσοστό 40-60% με δερματικό ομαλό λειχήνα μπορεί να παρουσιάσει βλάβες στο στοματικό βλεννογόνο. Τέλος σε αρκετούς ασθενείς μπορεί να παρατηρηθούν ονυχαίες αλλοιώσεις με ποιο χαρακτηριστική εικόνα την δημιουργία πτερυγίου λόγω καταστροφής της μήτρας του νυχιού

Ο ομαλός λειχήνας μπορεί να εμφανίσει σε κάποιους ασθενείς το φαινόμενο “Koebner”.Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από εμφάνιση βλαβών του ομαλού λειχήνα σε περιοχές που προηγήθηκε κάποιος τραυματισμός.

Η διάγνωση του ομαλού λειχήνα είναι σχετικά εύκολη καθώς αρκεί η κλινική εικόνα όπου είναι πολύ χαρακτηριστική. Σε περιπτώσεις όπου ο κλινικός ιατρός δυσκολεύεται, λαμβάνεται βιοψία δέρματος για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του ομαλού λειχήνα και της ηπατίτιδας C γι’ αυτό και όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο αιματολογικό για αποκλεισμό της λοίμωξης αυτής.

Τα ισχυρά τοπικά κορτικοστεροειδή αποτελούν τη βάση της θεραπείας του ομαλού λειχήνα κυρίως σε περιπτώσεις όπου οι εντοπίσεις είναι περιορισμένες. Τα συστηματικά στεροειδή χρησιμοποιούνται κυρίως σε πιο βαριές περιπτώσεις με εντοπίσεις σε στόμα αλλά και γενικευμένες βλάβες σε κορμό ,ενώ τα αντισταμινικά δίδονται για την καταπολέμηση του κνησμού.