Κονδυλώματα HPV

Τα κονδυλώματα δημιουργούνται μετά από μόλυνση του ανθρώπου με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή αλλιώς Human Papilloma Virus(HPV) ενός RNA ιού.Είναι το πιο συχνό σεξουαλικός μεταδιδόμενο αφροδίσιο νόσημα. Περίπου το 80% του σεξ. ενεργού πληθυσμού θα έρθει σε επαφή με τον ιό αυτό κάποια στιγμή της ζωής του.
Υπάρχουν και έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 150 υπότυποι του ιού αυτού. Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν την δυνατότητα καρκινογένεσης (χαμηλού κινδύνου HPV), ενώ κάποιοι άλλοι έχουν την δυνατότητα να ενσωματώνονται στο ανθρώπινο γονιδίωμα με αποτέλεσμα να οδηγούν αρχικά σε δυσπλασίες στο επιθήλιο του τραχήλου της μήτρας, του αιδίου, του πέους και του πρωκτού με δυνατότητα εξέλιξης σε καρκίνο(υψηλού κινδύνου HPV). Στου χαμηλού κινδύνου ανήκουν οι HPV ιοί 6,11,42,43,44,ενώ στου υψηλού κινδύνου ανήκουν οι HPV ιοί 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56 και 58. Τα κονδυλώματα είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Τα κονδυλώματα εμφανίζονται στην ευρύτερη γεννητική περιοχή όπως στο πέος, στο εφήβαιο, στο όσχεο, στη βάλανο στους άνδρες και στα μικρά και μεγάλα χείλη ,στο τράχηλο της μήτρας στις γυναίκες και περιπρωκτικά και στα δύο φύλα. Λόγω των παραπάνω είναι πιθανό το προφυλακτικό να μην προσφέρει απόλυτη ασφάλεια.
Κλινικά τα κονδυλώματα χαρακτηρίζονται απο διογκωμένες σκληρής σύστασης εξωφυτικές βλάβες με χαρακτηριστική εικόνα που μοιάζει με κουνουπίδι, έχουν διάμετρο 2-5mm και παίρνουν το χρώμα του δέρματος. Είναι βλάβες ασυμπτωματικές χωρίς πόνο ή κνησμό και πολλαπλασιάζονται εύκολα .Ο χρόνος επώασης είναι από 1-12 μήνες και κάποιες φορές ακόμα περισσότερο καθιστώντας τον προσδιορισμό της ύποπτης επαφής πολλές φορές αδύνατο.
Η διάγνωση γίνεται κλινικά από έμπειρο δερματολόγο και είναι σχετικά εύκολη ,λόγω της τυπικής εικόνας και της εντόπισης των βλαβών. Παλαιότερα γινόταν χρήση διαλύματος οξικού οξέος στην πάσχουσα περιοχή ,κάτι που δεν πολυχρησιμοποιείτε πλέον λόγω του έντονου ερεθισμού που αναπτύσσεται στη περιοχή. Σε σπάνιες περιπτώσεις γίνεται δερματική βιοψία με punch για επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Τέλος για την διάγνωση συγκεκριμένων τύπων του ιού γίνεται DNA test ,μέθοδος που προσδιορίζει με ακρίβεια τον υπότυπο του ιού.
Θεραπευτικά δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική ουσία και οι υποτροπές είναι συχνές Επίσης δεν έχει αποδειχθεί ότι η θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού καθώς η μετάδοση είναι εφικτή και από φορέα χωρίς εμφανείς βλάβες. Η βάση της θεραπείας είναι ο καυτηριασμός. Αυτός μπορεί να γίνει με φαρμακευτικά σκευάσματα στο σπίτι ,όπως η ιμικουιμόδη ,η ποδοφυλίνη και η ποδοφυλλοτοξίνη αλλά και στο ιατρείο με χρήση εξελιγμένων laser όπως το laser Co2.
Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης εμφάνισης καρκίνου τραχήλου της μήτρας έχουν αναπτυχθεί δύο εμβόλια το 4δύναμο Gardesil που παρέχει προστασία από τους τύπους 6,11,16,18 του ιού και το 2δύναμο Cervarix που παρέχει προστασία από τους τύπους 6,11 .Έτοιμο να κυκλοφορήσει είναι ένα νέο εμβόλιο 9δύναμο που προσφέρει κάλυψει εως και 93% και προστατεύει από τους υψηλού κινδύνου τύπους 6, 11, 16,18, 31, 33, 45, 52 και 58.Και τα τρία αυτά εμβόλια δίδονται προληπτικά πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.