Γυροειδής Αλωπεκία

Χαρακτηρίζεται από γρήγορη και ολική απώλεια τριχών σε μια ή και περισσότερες περιοχές συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής, στη περιοχή του γενείου, στα φρύδια, στις βλεφαρίδες με σπάνια εντόπιση σε άλλα έντριχα σημεία του σώματος. Η ολική γυροειδής αλωπεκία χαρακτηρίζεται από την πλήρη απώλεια τριχών στο τριχωτό του κεφαλιού ενώ η καθολική γυροειδής αλωπεκία από πλήρη απώλεια τριχών όλου του σώματος. Σε ένα ποσοστό περίπου 10% ασθενών με εμμένουσα μορφή παρατηρούνται αλλοιώσεις στα νύχια των χεριών, τα λεγόμενα βοθρία.

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση πάθηση με τους ασθενείς που πάσχουν ,να έχουν μια μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας, ομαλού λειχήνα, θυρεοειδίτιδα, ερυθηματώδη λύκου. Όμως οι περισσότερες περιπτώσεις γυροειδής αλωπεκίας συμβαίνουν χωρίς κάποια σχετιζόμενη πάθηση.

Η φυσική πορεία της τριχόπτωσης ποικίλλει πολύ. Σε μερικές πλάκες θα υπάρξει επανέκφυση τριχών σε μερικές βδομάδες χωρίς θεραπεία .

Οι ενέσεις κορτιζονούχων εναιωρημάτων ενδοβλαβικά είναι η θεραπεία εκλογής για εντοπισμένες πλάκες ενώ η ποσότητα που εγχείεται πρέπει να μην ξεπερνάει συγκεκριμένη ποσότητα γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης ατροφίας στην περιοχή.