Γονόρροια
Η γονόρροια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στην Ευρώπη. Εκδηλώνεται τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες και μεταδίδεται μέσω της απροστάτευτης σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο. Επίσης, η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό κατά τη γέννηση.
Τα κύρια σημεία εμφάνισης της μόλυνσης είναι η ουρήθρα, ο πρωκτός, οι επιπεφυκότες, ο φάρυγγας και ο τράχηλος της μήτρας στις γυναίκες. Στην περίπτωση που ο ασθενής αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του.
Τι είναι η γονόρροια;
Η γονόρροια προκαλείται από το βακτήριο του γονόκοκκου (Neisseria gonorrhea). Αυτό το βακτήριο ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα, καθιστώντας τα γεννητικά όργανα, το ορθό και το λαιμό ιδανικές περιοχές για την ανάπτυξή του. Η μόλυνση μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γονόρροιας;
Τα συμπτώματα της γονόρροιας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε ημέρες έως και εβδομάδες μετά την έκθεση και μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα στους άνδρες περιλαμβάνουν εμφάνιση πυώδους εκκρίματος κατά τις πρωινές ώρες, οίδημα στους όρχεις και πόνο κατά την ούρηση. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εμφανίζονται 2- 8 μέρες μετά την ύποπτη επαφή. Ένα μικρό ποσοστό αντρών βέβαια, μπορεί να μην εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα.
Στις γυναίκες η ενδοτραχηλική λοίμωξη που προκαλείται είναι συνήθως ασυμπτωματική, ενώ σε μικρότερο ποσοστό μπορεί να συνυπάρχει άλγος χαμηλά στην πύελο, καθώς και δυσκολία στην ούρηση.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η άμεση αντιμετώπιση;
Εάν η γονόρροια αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να φέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Στις γυναίκες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID), έκτοπη κύηση, χρόνιο πυελικό πόνο και αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.
Οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν επιδιδυμίτιδα, μια επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τους σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα. Επιπλέον, και τα δύο φύλα μπορεί να αναπτύξουν διάχυτη γονοκοκκική λοίμωξη (DGI), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις, δερματικές βλάβες και, σε σπάνιες περιπτώσεις, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως η σηπτική αρθρίτιδα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της γονόρροιας;
Εργαστηριακά το μικρόβιο της Neisseria gonorrhea αναγνωρίζεται μέσω άμεσης μικροσκοπικής εξέτασης με χρώση κατά Gram και καλλιέργεια τραχηλικού, πρωκτικού, ουρηθρικού, φαρυγγικού ή οφθαλμικού εκκρίματος. Η διάγνωση στους άντρες θεωρείται σχετικά εύκολη, καθώς το πυώδες ουρηθρικό έκκριμα που συνοδεύει τη λοίμωξη είναι χαρακτηριστικό της νόσου.
Είναι σημαντικό οι ασθενείς που διεγνώσθησαν με ένα τουλάχιστον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, στην προκειμένη περίπτωση τη γονόρροια, να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Σημασία της σωστής διάγνωσης και θεραπείας:
Η σωστή διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης και των επιπλοκών της. Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση της γονόρροιας.
Η θεραπεία εκλογής είναι τα αντιβιοτικά, αλλά λόγω της αυξανόμενης χρήσης τους το συγκεκριμένο μικρόβιο έχει καταφέρει να δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη περιορίζοντας έτσι τις επιλογές. Ευτυχώς, η γονόρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, όπως η κεφτριαξόνη, η αζυθρομυκίνη ή η κεφιξίμη.
Ο ρόλος του δερματολόγου – αφροδισιολόγου στην αντιμετώπιση της γονόρροιας
Ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος παίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπεία της γονόρροιας, ιδιαίτερα όταν η μόλυνση εμφανίζεται με δερματολογικά συμπτώματα ή συνδέεται με άλλες δερματικές παθήσεις.
Διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις στην αναγνώριση των διαφόρων εκδηλώσεων της γονόρροιας και είναι ο πλέον κατάλληλος για να παρέχει μια ολοκληρωμένη φροντίδα στον ασθενή. Η εξειδίκευσή του στη σεξουαλική υγεία και τη δερματολογία τον καθιστά πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση των ΣΜΝ, όπως η γονόρροια.
Η πρόληψη της γονόρροιας
Όσον αφορά την πρόληψη της γονόρροιας, το βασικότερο που έχουν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι να κάνουν εξετάσεις για ΣΜΝ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι, ακόμη και αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η έγκαιρη ανίχνευση επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών και αποτρέποντας την εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλους. Οι δερματολόγοι – αφροδισιολόγοι μπορούν να παρέχουν εμπιστευτικές και εξειδικευμένες εξετάσεις σεξουαλικών μεταδιδόμενων παθήσεων και συμβουλές, προωθώντας με αυτό τον τρόπο την ευαισθητοποίηση των ασθενών τους για τη σεξουαλική υγεία.
Συμπεράσματα
Η γονόρροια αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πρόκειται για μια αρκετά σοβαρή πάθηση, η οποία απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ένας εξειδικευμένος δερματολόγος – αφροδισιολόγος μπορεί να συμβάλλει στη σωστή αντιμετώπιση και εξάλειψη της νόσου. Η πρόληψη είναι εξίσου σημαντική, καθώς οι πρακτικές ασφαλούς σεξ και οι τακτικές εξετάσεις αποτελούν το κλειδί για τη μείωση των κρουσμάτων γονόρροιας.