Γοννόροια

Η γονόρροια αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα μικροβιακό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στην Ευρώπη και προκαλείται από το βακτήριο του γονόκοκκου (Neisseria gonorrhea).Τα κύρια σημεία εντόπισης της μόλυνσης είναι η ουρήθρα ,ο πρωκτός ,οι επιπεφυκότες, ο φάρυγγας και ο ενδοτράχηλος στις γυναίκες.Η μετάδοση γίνεται με 2 τρόπους :
-οριζόντια ,με απευθείας επαφή κατά την σεξουαλική πράξη
-κάθετα,κατά την γέννηση από την μολυσμένη μητέρα στο νεογνό.

Τα συμπτώματα στους άνδρες έχουν να κάνουν με εμφάνιση πυώδους εκκρίματος κατά τις πρωινές ώρες και σε μικρότερο ποσοστό πόνο κατά την ούρηση. Συμπτώματα που εμφανίζονται 2-8 μέρες μετά την ύποπτη επαφή. Σε ακόμα μικρότερο ποσοστό οι άνδρες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.

Στις γυναίκες η ενδοτραχηλική λοίμωξη που προκαλείται είναι συνήθως ασυμπτωματική ,ενώ σε μικρότερο ποσοστό μπορεί να συνυπάρχει άλγος χαμηλά στην πύελο καθώς και δυσκολία στην ούρηση.

Η κλινικά η διάγνωση στους άνδρες είναι σχετικά εύκολη ,καθώς το πυώδες ουρηθρικό έκκριμα που συνοδεύει την λοίμωξη είναι χαρακτηριστικό. Εργαστηριακά το μικρόβιο της Neisseria gonorrhea ταυτοποιείται :
-με άμεση μικροσκοπική εξέταση με χρώση κατά Gram
-Καλλιέργεια τραχηλικού, πρωκτικού, ουριθρικού, φαρυγγικού ή οφθαλμικού εκκρίματος. Εξέταση με μεγάλη ευαισθησία και δυνατότητα ελέγχου ευαισθησίας στα αντιβιοτικά.

Ενδείξεις που θα μας οδηγήσουν σε εργαστηριακό έλεγχο για ανεύρεση λοίμωξης από το συγκεκριμένο βακτήριο είναι :
-Πυώδες ουριθρικό έκκριμα στους άνδρες
-Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις στις γυναίκες
-Οξεία επιδυδιμο-ορχίτιδα σε άνδρα <40 ετών -Γέννηση βρέφους με πυώδη επιπεφυκίτιδα -Βλεννοπυώδης τραχηλίτιδα

Γενικότερα θα πρέπει σε ασθενείς που διεγνώσθησαν με ένα τουλάχιστον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ,στην προκειμένη περίπτωση τη γονόρροια ,να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Θεραπευτικά το φάρμακο εκλογής είναι τα αντιβιοτικά,αλλά λόγω της αυξανόμενης χρήσης τους το συγκεκριμένο μικρόβιο έχει καταφέρει να δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη περιορίζοντας μας έτσι τη φαρέτρα μας.

Σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες το προτεινόμενο σχήμα είναι:
-Κεφτριαξόνη 500mg ενδομυϊκώς εφάπαξ μαζί με αζυθρομυκίνη 2gr από του στόματος εφάπαξ

Ή-Κεφιξίμη 400mg από του στόματος εφάπαξ μαζί με αζυθρομυκίνη 2gr απο του στόματος εφάπαξ
-Σε ασθενείς με αλλεργία στην πενικιλλίνη προτείνεται Σιπροφλοξασίνη 500mg από του στόματος εφάπαξ μαζί με αζιθρομυκίνη 2 gr από του στόματος εφάπαξ